Намерете го само от Tchibo

Съхранение на кафето в домашни условия

TCHIBO_BG_polezno_03-06

Освен в отделни случаи, много любители на кафе предпочитат готовите напитки, приготвени по традиционни методи от зърна или мляно кафе. Повечето любители на кафе, дават своите предпочитания на определени сортове кафе и начин на приготвяне. Следвайки няколко несложни правила за съхранение и приготвяне на кафе в домашни условия, може да бъдете сигурни, че приготвяното от Вас кафе е запазило всички свои вкусови и ароматни свойства.

Кафето на зърна, както и мляното кафе, се нуждаят от добри условия за съхранение. Въздухът, слънчевата светлина, влажността и високата температура могат да лишат кафето от неговия изискан вкус и аромат. Ето защо, кафето трябва да се държи в хладилник, в непрозрачен съд или плътно-затваряща се опаковка. Това се отнася най-вече до мляното кафе.

Ако използвате кафе в малки количества и трябва да го съхранявате дълго време, ви препоръчваме да оставяте кафето в хладилната камера. Замразеното кафе остава свежо за по-продължително време.

Кафето на зърна има по дълъг срок на годност. Зърната улавят аромата и го защитават, както в сейф. Ето защо кафето на зърна трябва да се смели непосредствено преди употреба, за да се запази най-пълно вкуса. Препоръчва се съхранение на кафето на зърна в хладилника.

Смилането на кафето може да стане както с ръчна, така и със съвременна електрическа кафемелачка. Електрическата кафемелачка трябва да има добър мелещ механизъм. Мелнички, които смилат кафето с голяма скорост, го нагорещяват твърде много и това изгубва аромата му. Освен това, смилането е неравномерно, отделя се голямо количество прах, който поврежда кафе машините.

Желателно е кафето да се изпие веднага, след като е било приготвено. Ако кафето престои повече от 45 минути, ароматът му значително се изменя, а вкусът може да добие кисели нотки.

Кафето не трябва да се подгрява – това влошава аромата и вкусовите му качества.

За тези, които искат да запазят вкуса на кафето за по-дълго време, препоръчваме да го държат в термос.

Приготвяне на кафето

TCHIBO_BG_polezno_03

Кафе по турски

В арабските страни, кафето традиционно се приготвя като се кипват фино смляно кафе с вода и захар. Сместа се вари в малко джезве, наречено Ибрик. Кафето се сервира с утайката. След като се утаи, напитката е готова за консумиране.

Потребители в някои страни от Централна Европа използват подобен на този метод за приготвяне. Мляното кафе се изсипва в чашка за кафе или стъклена чаша, добавя се вряла вода и се разбърква, след което се оставя утайката да слегне. Тази напитка е доста различна от филтърното кафе. Фини частици кафе и масла, с богат аромат остават в напитката и придават необикновен аромат.

Друга разновидност на турския метод е кипване в кафеник с бутало, познат и като кафетиър. Състои се от цилиндричен стъклен кафеник и кръгло сито и бутален лост. Мляното кафе се поставя в кафеника, залива се с гореща вода. След като се свари, кафето се притиска към дъното на кафеника, с помощта на ситото. По този начин напитката може да се сервира без утайка.

Филтърно кафе

В началото на 20 век, Мелиса Бенц от Дрезден, Германия, открила метод за сваряване на кафе, използвайки филтърен кафеник с гладка, пореста филтърна хартия. Съвременният дизайн на този вид филтър се състои от фуниеобразен държател на филтъра, направен от порцелан или пластмаса, с филтър в конична форма.

За да се свари кафето, необходимото количество смляно кафе се поставя върху филтъра. След това се залива с малко количество гореща вода, от която то набъбва. След това филтърът на два пъти се залива с гореща вода, като кафето се завърта.

Мока или еспресо

Известно е, че италианските семейства приготвят силно кафе на закуска в кафеварки, наречени мока или еспресо. Този метод също е много популярен в Унгария. Кафеварката, използвана за приготвянето на такова кафе, се състои от два съда за вода, прикрепени един към друг и специално сито за кафето. Кафеварката се пълни с мляно кафе и вода, завиват се плътно двете части и се поставя на източник на топлина (например котлон или кухненска плоча). Веднага след като водата заври, налягането на парата кара водата да премине през филтъра с кафе. Готовата напитка се влива в горния съд. Високото налягане и температура правят тази напитка с отличим силен вкус. 

Много е важно пълното почистване на всички части на кафеварката с веро и четка, за да се премахнат всички остатъци от масла, които се натрупват, особено във вътрешността на ситото.

С кафе-машина

Щварц машини

Битовите шварц машини са направени от воден резервоар, бърз нагревател, към който се подава водата, филтърен държач за коничен хартиен филтър и каничка с нагревател, или термос за напитката. Машината се пълни с желаното количество мляно кафе и студена вода. Бързо нагряващият реотан започва да действа при натискане на старт бутона, като с това започва сваряването на кафето. Машината автоматично се изключва когато свърши сваряването на кафето. В зависимост от типа на шварц машината, тя приготвя от 4 до 12 чаши кафе по филтърния метод. В райони с твърда вода, машината трябва да се декалцира според указанията от производителя.

Еспресо машини

Напълно автоматичните кафе машини, приготвящи чаша еспресо за минимално време, са получили широко разпространение. Тези кафе машини в един цикъл смилат необходимото количество зърна, отмерват необходимото количество кафе и вода и за секунди приготвят свежо кафе, високо концентрирано и ароматно, с гъста, лешникова на цвят пухкава пяна. Преимуществото на тези кафе-машини е икономичността и получаването на висококачествена напитка. Всички професионални кафе машини, както и битовите се нуждаят от прецизна и регулярна техническа поддръжка. За приготвянето на кафе в заведенията и ресторантите се използва професионално оборудване.

Професионални кафе-машини

Професионалните кафе-машини се разделят на няколко типа в зависимост от предназначението им. В заведенията, където е необходимо постоянно да има готово кафе, се използват кафе машини от „Сборен”. Те могат да приготвят относително голямо количество кафе (до 70 литра) и в зависимост от разхода кафе машината поддържа определено количество готово кафе.

Днес специалните електрически еспресо кафе машини се срещат както в заведенията, така и в домашната кухня. При тях зърната са в специален резервоар, от който попадат в кафемелачка, след това във филтър, през който минава вода с високо налягане и температура до 92- 95 градуса. За постигането на оптимален вкус и концентрация на напитката процесът продължава 25-30 секунди. Еспресото оставя уникален, ароматен послевкус, което се определя от фино извлечените частици кафе и масла.

Меню Еспресо

На основа еспресо или силно кафе се приготвят множество разнообразни напитки. Имената им се срещат в менютата на кафенетата и ресторантите, но често се чудим, какъв е състава на една или друга напитка. Едно кратко обобщение ще Ви помогне по-лесно да се ориентирате в разнообразието от напитки на еспресо основа. 

Капучино

Напитка на база еспресо, съдържаща горещо мляко и пухкава пяна от разбито мляко или гъста сметана.

Кафе Latte

Напитка на база еспресо, съдържаща горещо мляко и пухкава пяна от разбито мляко или гъста сметана.

Еспресо Macchiato

Еспресо с малко млечна пяна.

Кафе Latte Macchiato

Горещо мляко с млечна пяна, в стъклена чаша, към което в последствие се добавя еспресо. Напитката не се разбърква, в резултат на което се образуват два цветни пласта

Кафе с мляко

Кафе еспресо или френско кафе (тъмно печено кафе на филтър) се добавя горещо мляко.

Кафе Фреддо

Кафе еспресо, към което са добавени голямо количество замразено мляко и кубчета лед.

Кафе Фрапе

Млечен кафе коктейл, който съдържа еспресо, кубчета лед, ванилов сладолед и замразено мляко (по желание), разбити в шейкър, докато станат кремообразни