Намерете го само от Tchibo

Tchibo Espresso Milano Style

Италианско, елегантно – типичното еспресо

Tchibo Espresso Milano Style е перфектна италианска смес – съставена от най-добрите зърна Арабика, изпечени отделно, така както го прави Tchibo. Milano Style е с лек плодов характер и шоколадов акцент, който подчертава северно италианския му вкус. Насладете се на вашия елегантен момент с това изискано еспресо с фин кадифен каймак. Също така се насладете на вариантите, които може да ви предложи домашната ви “Кафетерия” – чисто еспресо или с добавена млечна пяна, както и Latte Macchiato, Café au Lait или Cappuccino.

Tchibo Espresso Sicilia Style

Класическо и интензивно – типичното еспресо

Tchibo Espresso Sicilia Style е превъзходна южно италианска комбинация от най-добрите зърна Арабика и Робуста, изпечени внимателно, така както го прави Tchibo. Това придава на сместа характерния й южно италиански вкус и силен, и наситен аромат.
Насладете се на вашия елегантен момент с това изискано еспресо с фин кадифен каймак.

Насладете се и на вариантите, които може да ви предложи домашната ви “Кафетерия” –  чисто еспресо или с добавена млечна пяна, както и Latte Macchiato, Café au Lait или Cappuccino.

Приготвяне на съвършеното еспресо

За "Национален Институт за Италианско Еспресо ", асоциацията на еспресо експертите, това е много ясно – перфектното еспресо е покрито с тъмно-кафеникав и плътен слой пяна с фина структура, която има различни оттенъци, от охра-кафяво, до почти оранжево-жълти нюанси. С една дума – перфектното еспресо започва с перфектния каймак. След което идва неговият освежаващ аромат на цветя, плодове, печен хляб и шоколад. Вкусът е завършен и мек, с дълъг финал.

Това е на теория.

Но как да се създаде такова чудо на удоволствието? Използвайте правилната вода, правилната машина и разбира се, фино смляно Tchibo еспресо!  

 

Правилната вода

Най-добрата вода за перфектното еспресо е мека до средно твърда. Твърдата вода потиска нюансите. Ако на мястото, където живеете, няма подходяща вода, използвайте минерална. 

 

Машини за производство на чисто удоволствие

Една добра еспресо машина е с помпа под налягане от 9-19 бара, която прокарва вода с температура от 90° до 95°. Горещата вода преминава през мляното кафе, в идеалния случай за около 30 секунди. Чистотата, обслужването и поддръжката, също играят много важна роля.
За начинаещите “Mokka” (кубинска кафеварка) е едно решение с ниска цена. Слагате я на котлона и получавате един приятен еспресо аромат, но без каймак. За това ще имате нужда от автоматична или полуавтоматична машина с високо налягане. За да се запази прясното кафе горещо, чашата трябва да е предварително затоплена или с топла вода, или върху горещия капак на автоматичната или полуавтоматичната машина. Типичната чаша за еспресо е с капацитет от 50 мл. Напълнете я с еспресо не повече от две трети.

 

Правилното съотношение кафе и вода

Еспресото се прави с от 7 до 9 грама мляно кафе (за полу-автоматични машини това е една пълна цедка) и около 40 мл. вода, за да получите около 30 мл. чистото удоволствие. За двойно еспресо, използвайте двойно количество кафе и вода.  

 

Идеалната степен на смилане

Смилането на кафето освобождава неговият аромат, след което кафето трябва да се консумира възможно най-бързо. Колкото по-фино е смляно кафето, толкова повече аромат се освобождава от него, затова при по-едро смляното кафе, трябва да използвате по-голямо количество.
От степента на смилане, която изберете, зависи това какво кафе искате да приготвите. Прочетете ръководството на вашата мелачка преди да зададете степента на смилане на кафе за постигане на желания резултат. По правило ниската степен на смилане прави кафето по-фино, което е много подходящо за приготвяне на турско кафе. Средните настройки правят средно-фино смилане, което се използва за повечето кафе машини (филтър и еспресо машини) у дома. Едро-смляното кафе (висока скорост) се използва за френска преса.  

 

Идеалният каймак

Фино структурираната пяна може да бъде създадена с автоматична или полу-автоматична еспресо машината с високо налягане. Този натиск превръща ароматните масла в зърната кафе във фина пяна, която е характерна за добрия каймак. Ето защо, филтър машината, френската преса или "Mokka" (кубинска кафеварка) не могат да направят каймак. Ако автоматична машина не прави Tchibo Espresso с плътен каймак, то или налягането е прекалено ниско, или кафето е прекалено едро смляно. Прочетете ръководството и пренастройте машината или се консултирайте с производителя.  

 

Тест на каймака

Дали каймакът е съвършен? Няколко зърна захар ще ви помогнат. Перфектният каймак ще премине теста със захар – в началото зрънцата захар ще се задържат върху плътния слой каймак и ще потънат едва след като са напълно напоени с еспресо. Ако стане така, то степента на смилане, дозирането и процесът на приготвяне са били успешни и наистина сте направили перфектно еспресо.  

 

Въпроси и проблеми по отношение на доброто приготвяне на еспресо

Еспресото е малко по-кисело
Това може да се дължи на много мека вода, много едро смляно кафе, прекалено ниска температура на машината или твърде дълъг процес на приготвяне на кафето.

Еспресото има горчив вкус
В такъв случай температурата може да се окаже твърде висока, процесът на приготвяне твърде дълъг или кафето е много фино смляно.

Еспресото не е много ароматно
Може би няма достатъчно количество кафе? Или кафето е старо или много едро смляно, или сте използвали твърде много вода.

Няма каймак или има много малко
Отново това може да се дължи на твърде малко количество кафе или на това, че е прекалено едро смляно. Ако използвате „Mokka” (кубинска кафеварка), няма да има каймак, тъй като налягането е прекалено ниско.

Каймакът изчезва бързо
По всяка вероятност температурата или налягането са твърде ниски, или кафето е много едро смляно.