Намерете го само от Tchibo

Знаете ли, че

... средно за едно еспресо се използват 42 зърна кафе.
... италианската дума „еспресо” означава "нещо незабавно приготвено по искане на гостите“.
... в Италия, еспресото е известно също като “la Piccola frustatina", малкият камшик.
... в италианските барове правостоящите места за консумация на еспресо са по-евтини от седящите. Обслужването на маса се заплаща допълнително.
... еспресото изисква гранулирана захар, а не на бучки.
... еспресо с малко лимонов сок, е лек за махмурлука.
... истинският герой зад еспресо машината се нарича бариста.
... има бариста шампионат в света.

Каква е разликата между еспресо и „нормално кафе”?

Класическото еспресо не е различно, само защото чашата е много малка. Приготвянето също е доста специално, обикновенно варене няма да свърши работа. Независимо дали използвате автоматични или полуавтоматични машини, принципът е винаги един и същ. Трябва горещата вода да премине с високо налягане през смляното кафе. Използва се цедка вместо филтър, за да не се филтрират ароматните масла на кафето. Всичко това създава един много силен и отличителен аромат на кафе и се образува плътен лешнико-кафяв слой пяна – каймак. Идеалното време за приготвяне на еспресо е 30 секунди, не по-малко (защото еспресото няма да бъде с наситен вкус), но не и по-дълго (защото в такъв случай твърде много танини ще бъдат освободени).

Напълно грешно е да смятате, че еспресото има повече кофеин от филтърното кафе. Напротив, силното изпичане на кафените зърна, финото смилане на кафето и по-краткото време на взаимодействие между кафето и водата (времето за което топлата вода преминава през мляното кафе, тоест 30 секунди) допринасят за по-ниско ниво на кофеин. За еспресо, суровото кафе се пече по-дълго и се изпича до по-тъмен цвят на зърната, за да се намали киселинността".

Кое прави Tchibo Espresso толкова специално?

Tchibo Espresso се характеризира с внимателно подбрани смеси от висококачествени зърна Арабика. Те са изпечени отделно, което придава собствен характер на всеки сорт, и по този начин осигурява на любителите на кафе, незабравимо удоволствие.

Това прави нашето Еспресо Milano Style с леки плодови нюанси и придава на всяко зрънце специален шоколадов аромат. Ето защо това еспресо ще се хареса на всички любители на северно италианския тип кафе.

Това, което отличава нашето Еспресо Sicilia Style е превъзходната комбинация в южно италиански стил. Неговият силен, плътен вкус и наситен аромат го превръщат в категоричен избор на всички онези ценители, които обичат италианския дух.

История на Еспресото

За първото еспресо в историята ние трябва да благодарим на един милански инженер, Luigi Bezzera, и на мъж от Неапол, чието име остава неизвестно и до днес. Както разказва историята, тези двама изобретатели разсъждавали над това, че направата на едно обикновено кафе изисква твърде много време. Така в средата на 19 век те изобретили първата еспресо машина и представили прототип на изложение в Париж през 1855.

Десетилетия минали, преди машината да има развитие на пазара, което се e случило през 1901 г., когато Bezzera стартира с машината си на италианския пазар и еспресото започва да завладява света.

Първоначално на еспресото му е липсвало нещо много важно, което в наши дни го прави толкова специално – каймака. Кафе любителите е трябвало да чакат до 1938 г., за да се насладят на първия ароматен каймак. Achille Gaggia, друг италианец, е стигнал до идеята че топлата вода, която преминава през мляното кафе трябва да е с високо налягане. Този нов метод е това, което създало плътния слой каймак.

Еспресото е италианско и означава "нещо, приготвено за гостите", този израз е от ранните години на еспресото, когато е можело да му се насладите единствено в заведенията. За щастие, в наши дни можем да му се насладим навсякъде.

Разпространението на кафето по света е съпътствано с много куриозни факти. Повечето съвременни любители на тази напитка дори не подозират колко забавни и любопитни събития съпровождат богатата история на кафето.

През втората половина на XVII век кафето се разпространило в цяла Европа и Северна Америка. За да задоволят бързо растящите нужди от кафе, колонизаторите от Европа търсели в тропическите страни региони, подходящи за отглеждането му. Така култивирането на кафе добило системен характер.

Холандците били първите европейци, на които се удало да отгледат фиданка кафено дърво. Много търговци, пътешественици и дипломати се опитвали да откраднат и тайно да пренесат в Европа ценните семена. Едва през 1616 г. щастието се усмихнало на холандеца Петер ван дер Брок, който се занимавал с търговия в йеменското пристанище Мока. Завръщайки се в родината си, той незабавно посадил няколкото откраднати зърна в ботаническата градина на Амстердам, а шведският учен и негов приятел Карл Линей се грижил за тях, и отгледал от тях няколко фиданки “Арабика“. По-късно, през 1658 г., предприемчивите холандци създали и своя плантация кафе в колонията си на о. Цейлон (днес Шри Ланка).

Само няколко години след това французите успели да получат по съвсем честен начин една шепа качествени зърна кафе. Те били подарък за краля на Франция — Людовик XIV, от султана на Йемен в знак на благодарност, че френският кралски лекар излекувал сериозно заболялото му ухо. И така през 1714 г. било засадено и първото кафено дърво в парижката ботаническа градина. Людовик XIV се оказал страстен любител на кафето. Знаейки това и в знак на добра воля, холандската кралица му подарила фиданка кафено дърво, което било посадено при поникналите вече растения в парника на парижката ботаническа градина. От израсналите фиданки впоследствие били създадени кафени плантации във френските колонии в Южна и Централна Америка и Карибите.

Бразилия станала кафена държава по малко романтичен начин. През 18 век между френска и холандска Гвиана започнал пограничен конфликт. Роля на посредник за решаването му приела Бразилия. За глава на делегацията бил назначен Франческо де Мело Палета. До приключване на мисията си той се сприятелил с местния губернатор и го помолил за фиданка кафе, но понеже износът бил строго забранен, той, уви, му отказал. Палета успял да помири страните и преди да си тръгне организирал банкет в чест на подписването на примирието. На този банкет били поканени видни гости, сред които и губернаторът с жена му. А тя очевидно харесала умиротворителя, защото при изпращането му на другия ден му подарила букет цветя, сред които имало и резници от кафено дърво. След известно време, благодарение именно на тях, Бразилия се превърнала в кафена империя, чиито огромни плантации са "родени" от букета на една жена.

Първите няколко екземпляра кафени дървета попаднали на о. Мартиника в Карибско море около 1720 г. благодарение на огромните усилия на Габриел де Клие, който първоначално се опитал да убеди парижките власти да му дадат няколко кафени дръвчета, които да засади на острова. Получил отказ и сам откраднал 3 броя. Според преданието, по пътя му се случили разни случки — опитали се да му откраднат скъпоценната стока, обявили го за холандски шпионин, който нарочно изнася фиданките от Франция, макар че Мартиника е бил френска колония. Водата за пиене започнала да не достига, наложило му се да дели своята дажба вода с фиданките. В крайна сметка до острова все пак достигнало едното от кафените дръвчета, което за радост, след засаждането успяло и да се прихване. От развилата се кафена плантация на о. Мартиника впоследствие разнесли кафето из Хаваите и Мексико, и на болшинството острови в Карибско море.

Шведски експеримент

Крал Густав III решил да прекрати спора коя напитка е по-здравословна – чаят или кафето. В експеримента участвали двама братя близнаци, които били осъдени на смърт. Всеки ден на единия поднасяли голямо количество кафе, а на другия чай. Експериментът бил следен от двама професори. Изминали месеци и години. Двамата професори били убити от наемници, а двамата братя доживели до дълбока старост, в добро здраве. В крайна сметка, шведите предпочели кафето, както станало и по целия свят.  

Кафето и цифрата 8

Самото разпространение и голямата популярност на кафето, крият немалко тайни и загадки, поддържайки митичен ореол в своята втора родина. Колумбийците вярват, че кафето има божествена сила. В потвърждение на това е цифрата осем, която символизира безкрайността и Бог, играейки особена роля в легендите за кафето.
Така например:

  1. Кафеното дърво (Coffea) принадлежи към семейство брошови, които наброяват около 80 вида. От промишлено значение са два вида – арабика и робуста.
  2. Откриването на кафето датира към 800-та година. Според легендата през 850 година стимулиращите свойства на кафето били открити от овчар на име Калид
  3. Кафето се отглежда в 80 страни по света, оформящи т.нар. кафен пояс между 23-тия градус северна ширина и 25-тия градус южна ширина.
  4. Плодовете на кафеното дърво узряват в течение на 5-8 месеца, а на височина плодоносното дървото достига 4 метра;
  5. За един сезон, едно кафено дърво ражда до 800 грама плодове;
  6. Годни за използване се считат плодовете с размер на по-малък от 5 и не по-голям от 8 мм;
  7. Пътя на кафето от събирането му до чашката вкъщи се разделя на 8 технологични етапа;
  8. 800 компонента образуват пълния аромат на кафето.